Zoopedagógia

Zoopedagógia

A mai kor állatkertjeinek a bemutatás, a szabadidő tartalmas eltöltésének, szociális térként - helyszínként való működésének (közjóléti funkciók) segítés mellett elsőrendű feladatai közé tartozik a védelemre szoruló állatfajok megőrzése és kutatása, valamint, „életbe vágóan” fontos a szemlélet formálás – komplex környezeti nevelés. A Kittenberger Kálmán Növény- és Vadasparkban 2009. július 16-án megnyílt a zoopedagógiai oktató- és kiállítóház.

 

Neve „Böbe Majom Tanodája” (BMT) annak a csimpánznak az emlékét idézi, amely az emberszabásúak etológiai vizsgálatában való részvételével, különleges képességeivel európai hírnévre tett szert. A természetismereti oktató-nevelő munka a Veszprémi Állatkertben többévtizedes múltra tekint vissza. A környezetpedagógiában jó pár éve hasznos a „szabad ég iskola” fogalom. Ez a tantermi, iskolai környezetből való „kiszabadulást” jelenti a természetbe. Ilyen „szabad ég iskola” az állatkerti ismeretszerzés sok-sok formája is. Az állatkerti lehetőségek sora,- ez az élő biológiai – természetismereti szertár – kibővült egy esztétikus, a környezeti nevelést sokoldalúan segítő, korszerű felszereltségű tanodával. Szeretnénk, ha a BMT környezetpedagógiai – zoopedagógiai műhellyé válna, elősegítve a különböző korosztályú tanulók aktív, gyakorlati és elméleti ismeretszerzését. A NAT-hoz és az intézményi helyi tantervek szakmai anyagához igazodva kínálunk elméleti és gyakorlati foglalkozásokat zoológia, botanika, ökológia, etológia, környezet- és természetvédelem tudomány területeken és ezek részterületein. Ismereteket adunk a magyarországi az európai ill. világ állatkertészeti történetéből, különös hangsúlyt fektetve a vadasparkok, állatkertek természetmegőrző, biodiverzitást segítő tevékenységére. Igény esetén szakmai segítséget nyújtunk tanulmányi versenyekre való felkészüléshez, szakköri program összeállításhoz, gyűjtő- és kutató munkához. Hírt adunk rendezvényeinkről (pl. Jeles Napok), ezekre résztvevőket és a lebonyolításban segítőket szívesen látunk. Zoo-kalauzolást vállalunk az állatkertben és a Gulya-dombi Parkerdő tanösvényén. Szakmai munkánk minőségét egyben a vele kapcsolatos felelősséget is emeli az a tény, hogy 2009 tavaszától a Veszprémi Állatkert a Pannon Egyetem Mérnöki Kar hivatalosan is deklarált zoológiai, környezettudományi és zoopedagógiai gyakorló és kutató helye.

  

Hitünk szerint a természetszeretetre, környezeti empátiára nevelés egyben léleképítés is. Ebben a tevékenységben – óvodától a felsőoktatásig – nagyon sokféle és áldozatos munkát végeztek a pedagógusok. Ehhez a hivatáshoz, talán több nemzedéknyi idő alatt megtérülő befektetéshez és a további erőfeszítésekhez szeretnénk segítséget nyújtani.

Zoopedagógiai foglalkozásainkra elsősorban csoportok jelentkezését várjuk. Jelentkezzen be előre, nehogy lemaradjon!

A Tematikáért KATT IDE

Szolgáltatás igénylőlap letöltéséhez KATT ide

Szolgáltatások áraihoz KATT ide