Pápaszemes pingvin (Spheniscus demersus)

Angol
African penguin
Előfordulás
Dél-Afrika tengerpartjai és a környező szigetek
Testtömeg
2-3,5 kg
Testhossz
60-70 cm
Tápláléka
szardínia, makréla, hering, szardella
Szaporodás
2-3 tojás, melyek 38-42 nap után kelnek ki
IUCN Vörös Lista
veszélyeztetett (EN)
Washingtoni Egyezmény
CITES II.
Magyarországon
nem védett

A pápaszemes pingvin az egyetlen afrikai pingvinfaj, ezért egyes helyeken az afrikai vagy foki pingvin elnevezéssel is találkozhatunk. A szemei felett látható rózsaszín bőrfelületnek – melyről nevét is kapta - testhőmérsékletének egyensúlyban tartásánál van szerepe. Tollazatuk a hátukon fekete, a mellükön és hasukon pedig fehér, fekete mintázatokkal. Ez a színkombináció az álcázást szolgálja, ugyanis a fehér hasuk a vízi ragadozókat, míg fekete hátuk a ragadozó madarakat téveszti meg. Kinézetük hasonló közeli rokonaikhoz, a Humboldt-pingvinekhez, a Magellán-pingvinekhez és a galápagosi pingvinekhez.

Főként heringet, szardíniát, makrélát és tengeri gerincteleneket (tintahal, kis tengeri rákok) fogyaszt, és naponta akár 540 gramm táplálékot is megehet. Mivel szárazföldön kevésbé ügyesen mozog, mint a vízben, így nehezen megközelíthető helyeken telepszik le, például szigeteken, sziklás tengerpartokon. Kolóniákat alkot, melyek éjszaka a parton gyűlnek össze, a nappal nagy részét pedig táplálékszerzéssel töltik. Átlagosan 30 méter mélyre merül, hogy táplálékát megszerezze, és gyors mozgásával egy-egy táplálékszerző út során akár 110 kilométert is képes megtenni.

A pingvinek monogám párokat alkotnak. A tojó tojásait ideális esetben a guanóba ásott lyukba rakja, mely biztosítja a megfelelő hőmérséklet szabályozást. A 38-42 nap elteltével kikelő fiókák nem hasonlítanak fekete-fehér szüleikre: hátuk szürkésbarna, mellkasuk pedig krémszínű. 60-130 nap elteltével tollasodnak, majd egyedül tengerre szállnak, és 12-22 hónap múlva térnek vissza kolóniájukhoz. Felnőtt tollazatuk 3 éves korukra alakul ki. A pápaszemes pingvinek 10-27 évig élnek a természetben, Állatkertekben ennél hosszabb kort is megérhetnek.

Gyakran megfigyelhető náluk a közös tollászkodás, ami igazán praktikus, ugyanis a saját nyakukat és fejüket nehezen, csak a lábukkal érik el. 

Pápaszemes pingvineinket - melyek angol és francia állatkertekből kerültek Veszprémbe a nemzetközi fajkoordinátor javaslatára - a fókákkal szomszédos medencében láthatják látogatóink.

A pápaszemes pingvinek örökbefogadói

Győri Martina

Heintz Judit Vivien

Varga Lili

Darnai Péter

Udvari László

György Ildikó

Bodó Réka

Varga Zita

Honfi-Szóger Krisztina

Honfi Erik

Farkas Zoé Emese

Lilien Rose Giubilo

Ujvári Eszter

Gosztola Fruzsi és Horváth Tibor

Mózes Zsófia

Ferdinánd Luca

Jurinovits Miklós

Nagy Alexandra

Tóth Gábor

Méreg Anna Gréta

Szőlősi Zsombor

Bálint Bendegúz